Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

ΣΩΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΖΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ



 
Οι τράπεζες, που με τον κερδοσκοπικό πυρετό τους υπήρξαν το όχημα για την κατρακύλα της οικονομίας στην ύφεση, κερδίζουν και εν μέσω κρίσης. Σε ολόκληρη την Ε.Ε. προωθούνται ρυθμίσεις με τις οποίες τα κράτη αναλαμβάνουν να πληρώσουν τα σπασμένα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Δηλαδή οι φορολογούμενοι πολίτες πληρώνουν, παρ' ότι δεν ευθύνονται. Ιδιωτικές τράπεζες προικοδοτούνται με δημόσιο χρήμα, χωρίς μάλιστα να αγγίζει κανείς το σκανδαλώδες έλλειμμα του κοινωνικού ελέγχου, που η διαιώνισή του προετοιμάζει νέο γύρο κρίσης.
Ειδικότερα στη χώρα μας, οι τράπεζες μοιάζουν με βαρέλι δίχως πάτο. Στην εποχή της "ισχυρής Ελλάδας", τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, ολόκληρη η οικονομία, εκινούντο στον ρυθμό που επέβαλαν οι τράπεζες. Στην εποχή της "χρεωκοπίας", οι τράπεζες χρηματοδοτούνται κατά προτεραιότητα, χωρίς όμως το δημόσιο χρήμα (εθνικό ή ευρωπαϊκό) που τους δίνεται να κατευθύνεται στην χρηματοδότηση της οικονομίας. Οι τράπεζες κρατούν τα δισ. ευρώ ερμητικά στα θησαυροφυλάκιά τους...
Χθες ανακοινώθηκε ότι τα δεκάδες δισ. ευρώ που θα δοθούν στις τράπεζες από το νέο δάνειο της τρόικας δεν θα επηρεάσουν τη μετοχική σύνθεσή τους. Οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση περιπίπτει σε χρεωκοπία παραδίδει τα κλειδιά στους πιστωτές της.
Ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος, η κοινωνικοποίηση και η αναδιάρθρωση των τραπεζών που επιβιώνουν με κρατική επιχορήγηση είναι όρος για να αντιμετωπιστεί η κρίση και να υπάρξει νέα εκκίνηση της οικονομίας. Δεν υποστηρίζουμε ότι η κρατικοποίηση αποτελεί πανάκεια, είναι όμως προϋπόθεση για "καθαρούς λογαριασμούς": κρατικοποίηση που θα χαλιναγωγεί την ακραία κερδοσκοπία και δεν θα συνιστά μεταμφίεση των ιδιωτικών τραπεζών. Κρατικοποίηση που θα συμβάλλει στη διαμόρφωση νέου κοινωνικού ρόλου για τις τράπεζες, που σημαίνει, μεταξύ άλλων, και δραστική ρύθμιση - "κούρεμα" των χρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Δεν περνάει απαρατήρητο ότι χθες για τις τράπεζες βρέθηκε χώρος στην "Κιβωτό του Νώε", την ώρα που οι μισθοί και τα κοινωνικά δικαιώματα υποβάλλονται σε άγρια επιδρομή και κατακλυσμό.